به گزارش تابناک اقتصادی؛ خردادماه سال ۱۳۹۹ بانک مرکزی طی بخشنامهای شرایط پذیرش سهام عدالت برای وثیقه صدور کارت اعتباری را به شبکه بانکی اعلام کرد.در این بخشنامه تاکید شده بود: “در همین راستا، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی میتوانند با شرایط زیر نسبت به پذیرش سهام عدالت برای وثیقه صدور کارت اعتباری مرابحه براساس بخشنامههای قبلی اقدام کنند:۱- درصدی از ارزش آن بخش از سبد سهام دارندگان سهام عدالت که آزاد شده است، در چارچوب ضوابط به عنوان وثیقه صدور کارت اعتباری قابل پذیرش است.۲- سهام تمامی شرکتهای موجود در سبد سهام دارندگان سهام عدالت که آزاد شده است باید به عنوان وثیقه صدور کارت اعتباری پذیرفته شود.۳- صدور کارت اعتباری به پشتوانه وثیقه سهام عدالت، صرفآً برای متقاضی که سهام عدالت متعلق به وی توثیق شده است، امکانپذیر است. “.اما در هفتههای گذشته، خبرها از سنگ اندازی برخی از بانک در اجرای این بخشنامه و سازوکار پذیرش سهام عدالت برای وثیقه صدور کارت اعتباری حکایت داشته است. در این خصوص یکی از خبرگزاریها نوشت: “شبکه بانکی نه تنها در توسعه این مسیر گام برنداشته است، بلکه در روزهای اخیر حداقل سرویسهای موجود را نیز متوقف کرده است. سرویس ارائه کارت اعتباری به دارندگان سهام عدالت در نرمافزار یکی از بانک دولتی به روی مشتریان بسته شده است که این امر برخلاف مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و ابلاغیههای بانک مرکزی است. این اتفاق در حالی صورت گرفته که قریب به ۳۵ درصد دارندگان سهام عدالت مشتری این بانک هستند و با این اقدام امکان دریافت وام با وثیقه سهام عدالت از این افراد گرفته میشود.
توسعه امکان توثیق سهام عدالت برای دریافت وام خرد بدون ضامن بارها توسط وزیر اقتصاد و رییسکل بانک مرکزی از برنامههای نظام بانکی برای اعطای تسهیلات خرد بر پایه اعتبارسنجی اعلام شده بود که با این اقدام این بانک عملا به حاشیه رانده خواهد شد. پیش از این افرادی که این بانک را به عنوان کارگزار سهام عدالتشان انتخاب کرده بودند، میتوانستند تا ۵۰ درصد ارزش روز سهام عدالت خود را تسهیلات کارت اعتباری (۲ میلیون تومان تا سقف ۱۰ میلیون تومان) درخواست کنند. این تسهیلات با دوره بازپرداخت سه ساله براساس اعتبارسنجی انجام شده به مشتریان در قالب کارت اعتباری اعطا میشد و نیازی به مدرک و ضامن دیگری نداشت.
بعضی بانکها به دنبال بیارزش کردن سهام عدالت هستند
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: به باور من شاید دستان پشت پردهای در کار است که بعضی بانکها میخواهند سهام عدالت را که عموماً میان افراد مستضعف توزیع شده، با کاهش ارزش آن از دستان دارندگانش در بیاورند و همین عدم توثیق سهام عدالت از مصادیق آن محسوب میشود.حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو هیئت رئیه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با تابناک اقتصادی درباره بیرغبتی برخی بانکها برای توثیق سهام عدالت برای دریافت وامهای خرد و تأثیر آن بر ارزش سهام عدالت گفت: به نظر من مقصر اصلی وضعیت موجود بانک مرکزی است. اگر بانک مرکزی کمی مصرانه نسبت به رعایت دستورالعملها رفتار میکرد امروز هیچ بانکی نسبت به توثیق سهام عدالت برای دریافت وام بیتفاوت نمیبود.وی افزود: برخی بانکها هرکاری که دوست دارند انجام میدهند، درصورتیکه دستورالعملها میگوید بانکها باید براساس ارزش سهام عدالت، به دارندگان این سهام تسهیلات ارائه دهند. نماینده مردم شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: رفتار بعضی از بانکها در رابطه با سهام عدالت منجر به گلهمتدی و نارضایتی مردم شده است. حاجیدلیگانی با بیان اینکه بانک مرکزی باید بر عملکرد بانکها نظارت دقیق داشته باشه، گفت: واقعاً جای شگفتی دارد و من به عنوان نماینده مردم از بانک مرکزی گلهمند هستم. وی بیان کرد: سهام عدالت برای طبقات ضعیف دارای ارزش است و متأسفانه رفتارهای اینچنینی منجر به نارضایتی مردم و کاهش ارزش این سهام میشود. عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: موارد خلاف بعضی بانکها را بارها برای رئیس کل بانک مرکزی ارسال کردهام تا نسبت به حل چنین مشکلاتی ورود جدی داشته باشند. حاجیدلیگانی عنوان کرد: هم باید یارانه افراد به عنوان منبع خوبی برای توثیق مدنظر قرار گیرد و هم سهام عدالت. واقعاً وامهای خرد ارزش این را ندارد که فرد ضامن ارائه دهد. به گفته این نماینده مجلس، بانک مرکزی باید مرتباً بر عملکرد بانکها نظارت دقیق داشته باشد تا عین دستورالعملها مر قانون اجرایی شود.